Concurrentiestrijd om elektrische scooters is losgebarsten in Amsterdam

Na jaren wachten is Amsterdam eindelijk klaar om mee te gaan in de vaart der volkeren. In Rotterdam, Berlijn en Brussel konden mensen al langer kiezen uit duizenden elektrische deelscooters. In Amsterdam wordt het aanbod vanaf komende maand flink uitgebreid. Nadat scooterbedrijf felyx drie jaar lang het alleenrecht had, heeft de gemeente de markt onlangs vrijgegeven door een extra aanbieder toe te laten. Het totaalaantal elektrische deelscooters moet binnen een half jaar tot 700 worden uitgebreid. Dat is een forse groei in vergelijking met de 108 scooters die felyx tot nu toe beheerde.

Tijdelijke vergunning

De test met alleenheerser felyx heeft wat mij betreft ontzettend lang geduurd. Het snorfiets-beleid (weg van het fietspad in 2019 en helmplicht) kwam tussendoor, en dat zal niet hebben geholpen bij het voortsjokkende vergunningstraject voor deelscooters. Er werd een evaluatie van de beleidsverandering uitgevoerd op straat vorig jaar. Dit jaar is de extra vloot aan elektrische deelscooters wél welkom. 

Dankzij de beperkte schaal (slechts 108 elektrische scooters voor ‘heel Amsterdam’) was bewegingsvrijheid een groot issue. De bruikbare zone (oftewel waar je ‘gratis’ kunt parkeren) was de afgelopen jaren niet zo groot. Om een voorbeeld te geven: de Javastraat viel er in 2017 en 2018 al buiten. (Het beleid leverde naast Bar Botanique (regio Muiderpoort) een vrijwel permanente driedubbel geparkeerde felyx-situatie op). Dit is echter vorig jaar aangepast vanwege de populariteit, maar de rest van de buurt bleef onbereikbaar (om te parkeren). Als één partij zo’n kleine vloot heeft, kan die niet heel breed over de stad worden ingezet. Even naar Noord rijden of de Bijlmer en daar parkeren, was er niet bij.

Kaart felyx Amsterdam, beschikbaarheid/gratis parkeren 11 juni,2020. Link.

Kaart felyx Amsterdam, beschikbaarheid/gratis parkeren 11 juni,2020. Link.

Zoveel kansen

Ik ben ontzettend benieuwd of de schaalvergroting kan betekenen dat meer mensen zullen profiteren van verbeterde bereikbaarheid. Concurrentie op het gebied van service, voertuigaanbod of prijs zal opeens tot de mogelijkheden behoren. Wie zijn of haar scooter (te) weinig gebruikt, zal veel eenvoudiger kunnen overstappen naar een deelscooter zonder vaste lasten.

Kijk je naar Rotterdam waar felyx 800 scooters heeft, dan kun je je afvragen of de huidige uitbreiding wel ver genoeg gaat. Op dit moment is een elektrische deelauto goedkoper dan een scooter, hoe komt dat? Ik zal hier over blijven schrijven, meld je aan voor de nieuwsbrief!

De nieuwkomer

Amsterdam beloofde twee partijen aan te wijzen om met 350 scooters ieder de Amsterdamse deelscootermarkt op te gaan (voor in elk geval twee jaar, met kans op een jaar verlenging). Ik heb daar mijn vraagtekens bij qua duurzaamheid. Hoe kun je van bedrijven nou duurzame investeringen verwachten als ze een jaar moeten werken achter de schermen om vervolgens een vergunning voor twee jaar aan ze uit te delen? Weinig verrassend heeft felyx een van de twee vergunningen in de wacht weten te slepen.

Wie is de andere partij?

Welkom in Amsterdam: Check!

De gladiatoren die het gevecht met felyx aan durven te gaan zijn de mensen achter het (eveneens) zeer jonge bedrijf: Check.

In Rotterdam rijden de elektrische deelscooters van Check al rond sinds afgelopen winter. Interessante timing, als je het mij vraagt. Midden in de winter je deelscooters door de hele stad verspreiden, je moet het maar durven! Geen koude knietjes aldaar! Ze zijn er heel agressief de markt ingestapt en daar zal felyx (ook actief in Rotterdam) ongetwijfeld wel wat van hebben gemerkt. Met dank aan alle gratis minuten die Check bijvoorbeeld via influencers de markt (en dus de weg op) inslingerde was de rijdende reclamekaravaan zelfs midden in de winter een feit. Mis de aanbiedingen die ze ongetwijfeld in Amsterdam ook gaan inzetten niet en volg Check op Instagram

Mijn verwachtingen zijn dan ook hooggespannen, nu er eindelijk competitie komt op deze markt die volop in beweging is. Zou dit het moment zijn dat felyx toch de beloofde minutenpackages gaat verkopen (waar ze in 2018 onderzoek naar hebben gedaan). Of komt er zelfs een unlimited abonnement bij één van de aanbieders? Of ik niet verwacht dat scooters het afleggen tegen e-bikes? Het wordt spannend!