De ontstuitbare groei van elektrische deelmobiliteit in 2020

Elektrische deelscooters veroveren dit jaar ook steden buiten de Randstad, nieuwe aanbieders treden toe tot de oude garde onder de (elektrische) deelauto’s en bestaande aanbieders breiden de vloot flink uit. 2020 in een notendop!

Randstad

Begin van de zomer startte Sixt het grootste deeloffensief wat Nederland ooit heeft gezien: Sixt Share. Honderden elektrische deelauto’s werden geplaatst in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam (ook op de vliegvelden). Als je kijkt naar bestaande aanbieders als Greenwheels en Connectcar valt op dat die vaak een vaste plek hebben. Sixt pakt het anders aan: de auto’s kunnen in grote gebieden van de stad vrij worden geparkeerd. Zonder bijkomende kosten.

Ook aanbieders als MyWheels, WeDriveSolar en ShareNow breiden uit: eerstgenoemde met veel elektrische ZOE’s van Renault, WDS zelfs met Tesla’s en ShareNow door het plaatsen van extra BMW i3’s.

Twee wielen

Deelauto’s gaan in Nederland al lange tijd terug. Een opkomende categorie de laatste jaren is de deelscooter. 2020 laat een enorme groei zien van verschillende elektrische deelconcepten.

In de zomer schreef ik al over de uitbreiding van het Amsterdamse elektrische deelscooteraanbod. Drie jaar lang mocht felyx testen met 108 scooters in de stad. Deze zomer is Check erbijgekomen en beide aanbieders mogen 350 scooters plaatsen in Amsterdam.

“Oudgediende” felyx tegenover nieuwkomer Check. Beide partijen gebruiken scooters van NIU.

“Oudgediende” felyx tegenover nieuwkomer Check. Beide partijen gebruiken scooters van NIU.

Waar komt de groei vandaan?

In 2018 werd onderstaande besluit genomen:

City Deal Elektrische deelmobiliteit in stedelijke gebiedsontwikkeling.

In zeven steden worden de komende drie jaar innovatieve woningbouwprojecten opgeleverd met daarbij een grote rol voor elektrische deelauto’s. Dat is het doel van de City Deal die staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) maandag 5 januari sloot met de steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Amstelveen, Amersfoort en Apeldoorn. De Deal leidt tot minder uitstoot, goedkopere woningen, een slimmer energiesysteem én meer ruimte voor groen of kinderspeelplaatsen.

Bron: Rijksoverheid.nl

Bovendien werd in 2018 de Green Deal Autodelen II getekend. Ik werd hierop gewezen door Martien Das, waarvoor dank.

Buiten de Randstad

Hier gebeurt misschien nog wel meer: lokale initiatieven zijn er veel. Partijen als GO Sharing zetten vol in op gebieden rond Breda, Tilburg en Eindhoven. Wat ik heel mooi vind om te zien is dat de scooters ook worden aangeboden om van plekken als Lieshout naar Eindhoven te rijden en andersom. Het zijn dit soort voorwaarden die free floating deelmobiliteit wat mij betreft met kop en schouders boven de rest doen uitsteken.

IMG_20200620_103155.jpg

Vrij compacte scooters van GO Sharing, een rugzak “tussen de benen” is dan ook wat veelgevraagd.

Kijken we naar de auto’s dan is voor mij de meest opvallende groeier Amber. Begonnen in de regio Eindhoven met enkele hubs (vaste locaties met meerdere BMW i3’s) breiden ze uit over het hele land en nu ook voor particulier gebruik.

Kleinere gemeenten zijn ook hard in de weer en dingen mee naar prijzen voor de getoonde inzet:

Stuntprijzen voor elektrische auto’s

Echter wat mij betreft het meest opzienbarende in 2020 is de (lage) prijs van (elektrische) deelmobiliteit: voor €69,- stap je in een splinternieuwe Nissan LEAF (volwassen vijfpersoons elektrische auto) of een Skoda CITIGOe iV (ideaal voor ritjes naar het strand). Dit concurreert zelfs als je met een gezin zou overwegen in de trein te stappen.

IMG_7718.PNG

Voorbeeld uit de app van Sixt Share: voor €69,- je eigen elektrische gezinsauto, 24 uur lang met 200km incl.

Of als je een eigen auto hebt die je slechts in het weekend (veel) gebruikt.

Daarbij vind ik het meest bijzondere nog wel dat op de rustige momenten van de dag bij Sixt in Rotterdam en Den Haag kan worden ingestapt vanaf €0,09/min waar dat bij een Check-scooter €0,25/min bedraagt en bij felyx zelfs €0,30/min.

Overigens, zoals (wellicht) bekend bij bedrijven als Uber gebruikt ook Sixt Share surge pricing (de prijzen stijgen bij drukte). In het weekend gaat de prijs (altijd) omhoog, en in de spits door de week ook. Zoek naar auto’s met een % om de scherpste prijzen te vinden. Koop je voor vertrek een 3-,6-, of 24-uurs bundel dan gelden de vaste prijzen.

Laden onderweg

Stel, je maakt écht een flinke trip. Of misschien pak je wel een kleine auto met halfvolle accu mee. Alle deelauto’s hebben een laadpas aan boord, en als je de Nederland Elektrisch EV-reisgids er even bijpakt kan je niets overkomen onderweg!

Gratis testrijden!

Bovendien kun je bijna alle diensten eerder genoemd gratis uitproberen!

Ter vergelijking: bij Sixt stap je al in een elektrische Jaguar I-Pace voor €0,34/min.

Veel rijplezier!

Natuur & Milieu schreef ook over de groei van deelmobiliteit in Nederland.